Větrníky - nejoblíbenější český dezert, vůbec nemusí být na přípravu těžký

02.11.2018 12:22

SUROVINY (12 VĚTRNÍKŮ PORCÍ)

KARAMELOVÁ ŠLEHAČKA:

 

POSTUP

  1. Mléko osolte, přidejte k němu máslo a společně přiveďte k varu.
  2. Do vroucí tekutiny nasypte najednou všechnu mouku. Zmírněte plamen a za stálého míchání těsto tzv. odpalujte, až se nebude chytat stěn hrnce ani vařečky (těsto se začne jakoby odtahovat od stěn).
  3. Odstavte, hmotu nechte trochu vychladnout a pak do ní postupně jedno po druhém vešlehejte celá vejce a žloutek.
  4. Cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou z těsta stříkejte na plech s pečicím papírem menší hromádky.
  5. Pečte je dozlatova asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zpočátku troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo.
  6. Vychladlé větrníky rozkrojte, naplňte vanilkovým krémem a poté (nejlépe domácí) karamelovou šlehačkou. Nakonec je lehce poprašte moučkovým cukrem.
  7. Krém: Zahřejte mléko s vanilkou (jen k bodu varu, vařit se nesmí). V misce spolu prošlehejte cukr se žloutky a přidejte prosátou mouku. Na středním plameni postupně vešlehejte žloutkovou směs k ochucenému mléku. Za stálého šlehání nechte zhoustnout. Nechte zchladnout a pak dejte vychladit do ledničky.
  8. Karamelová šlehačka: Rozehřejte cukr (bez míchání) v kastrůlku na zlatavý karamel. Opatrně ho zalijte 150 ml teplé smetany a na mírném ohni za stálého míchání povařte, až se karamel rozpustí. Zchladlý krém nechte do druhého dne dobře vychladit v ledničce a pak ho vmíchejte do zbylé, dotuha ušlehané šlehačky

zdroj receptu https://fresh.iprima.cz/vetrniky

foto zdroj Gurmet

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek:

Kontakt

Jana v pohodě jajda69@centrum.cz