Tradiční babiččin tvarohový mřížkový koláč

22.03.2019 12:54

Potřebné přísady:

 

  •    500 g polohrubé mouky
  •    200g práškový cukr
  •    2 celá vejce
  •    250 g hera nebo máslo
  •    1 prášek do pečiva
  •    1 vanilkový cukr

 

Náplň:

 

  •    500g tvarohu (vhodnější je balený ne ve vaničce)
  •    80g práškový cukr
  •    180 ml zakysaná smetana
  •    1 žloutek

 

Postup přípravy:

 

Nejdříve si připravíme náplň. Všechny suroviny pro náplň smícháme a hněteme metličkou do hladka.

 

Z uvedených ingrediencí na těsto vypracujeme hladké vláčné těsto. Já zadělávám v domácí pekárně. Oproti naším babičkám ty zadělávaly pěkně poctivě ručně. Do pekárny dejte nejdříve tekuté suroviny. Máslo rozehřejte a nechte lehce schladnout. Pekárnu zapněte na program těsto. Mě program hněte 16 minut - program nudlové těsto - bez kynutí a nahřívání.

 

Po vypracování těsta nechte těsto v chladu odpočinout alespoň 20 min. Poté si těsto rozdělíme. Třitčtvrtě dáme na plech a třetinu si dáme bokem na mřížky. Na plech si připravíme pečící papír nebo podložku a rovnoměrně rukou rozprostřeme těsto na celý plech. A pěkně vytlačíme do krajů.

 

Na těsto nalijeme již připravenou náplň a rovnoměrně rozetřeme po celé délce spodního dílu těsta.

 

Ze zbylého těsta buď vyválíme válečky a z nich tvoříme mřížku a nebo vyválíme těsto válečkem a nakrájíme si plátky z kterých tvoříme mřížku.

 

Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme v normální troubě na 180°C (horkovzdušné troubě na 150 °C) asi 35-40 min.

zdroj recept i foto https://www.pidak.cz/recept-tradicni-babiccin-tvarohovy-mrizkovy-kolac

 

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek:

Kontakt

Jana v pohodě jajda69@centrum.cz