Přeji krásný a láskyplný 1. máj...

01.05.2024 15:16

První máj je neodmyslitelně spjat s tradicí polibku pod rozkvetlou třešní. Žena, která ho obdrží, by měla celý příští rok oplývat krásou, přitažlivostí a plodností, ty nepolíbené naopak uschnou. Možná i proto se tato tradice dodržuje již dlouhá staletí.
Polibek pod rozkvetlým stromem měl v prvé řadě páru zajistit plodnost. Pohanské tradice totiž byly úzce spjaty s přírodou a s přesvědčením, že lidé svou činností bezprostředně ovlivňují dění kolem sebe.
Ve starověkém Římě byl první máj oslavován jako tzv. Floralia den, který byl zasvěcen bohyni jara a plodnosti Flóře. Tu za svou patronku považovaly i provozovatelky nejstaršího řemesla.
Křesťanský první máj se slavil velmi cudně. Polibek byl považován za velmi intimní projev a milenci se mohli políbit jen v okamžiku zaslíbení, tzn. polibek byl úzce spjat se svatbou
Současná podoba tradice se tak dochovala až z poloviny 20. století, kdy došlo k uvolnění mravů. V ten čas polibek zajišťoval nejen plodnost a zaslíbení, ale také ještě celoroční krásu a přitažlivost. Pokud se navíc šly dívky na 1. máje umýt do potoka, zajistilo jim to nejen osvěžení, ale i omlazení.

Tak co, ženy - dostaly jste dnes pusu pod třešní?

Pokud ne, posílám jednu virtuální větvičku, platí i pusa před počítačem, ať jsme mladé a krásné.

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek:

Kontakt

Jana v pohodě jajda69@centrum.cz