Zvete si čerty domů? I to má svá pravidla.

05.12.2018 11:04

Dnes je čertovský den -a to  doslova a do písmene V podvečer po setmění vyrazí do ulic Mikuláš, anděl a spousta čertů, aby pochválili ty hodné a postrašili zlobivé. Kolikrát každý z nás slyšel v tenhle magický den větu: Tak co, holčičko (chlapečku), byla jsi hodná?

Nezapomeňte ale, že i strašení má své meze. Mohlo by se vám stát, že na psychice dětí, i těch, co vypadají že se nebojí ničeho, velké škody.

Čertů a Mikulášů sice už nechodí tolik, jako v době, kdy jsem byla malá – tehdy jste jich potkávali na ulici spoustu-ale o to hrozivější masky mají. Některé jsou tak děsivé, že přítomnost čerta není příjemná ani dospělým. Nezapomeňte, že vyděsit dítě k smrti není účelem. V podstatě někdy rodiče doufají v zázrak, že se jejich zlobilek polepší.Toho strašením ale nikdy nedosáhnete. Děti neděste, spíš jim vysvětlujte.

Jak se dokáží děti vyděsit, mi došlo, až když jsem sama chodila dělat čerty – i starší děti a malí hrdinové se velmi často hrůzou rozpláčí. Proto si vždycky, když si zvete domů čerta a Mikuláše s andělem domluvte určitá pravidla – třeba to, že čert nesmí na děti sahat, nebo že nesmí dovnitř do bytu, musí zůstat za prahem. Děti mají být pouze upozorněny. V popředí by měl vždycky být Mikuláš, jako hlavní osoba, aby si děti uvědomily, že dobro je víc a blíž, než zlo. A za odměnu za básničku nebo písničku by měla přijít sladká odměna. Nebojte se, že si děti přítomnost čerta neuvědomí – vnímají ho velmi dobře. Užijte si dnešní čertovský strašidelný den co nejlépe.

zdroj foto https://www.papirnictvipavlik.cz/maska-hrozivy-cert/

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: