Recenze na model Škoda 120L- VB od Abrexu. Autíčko je prima tip na dárek nejen k Valentýnu.

12.02.2024 13:10

Blíží se Valentýn, proto jsem hledala tip na dárek pro manžela. Na dárek, který by mu udělal radost.

Protože vím, že má rád auta, vybrala jsem mu model auta u  Abrexu.

Auto – tedy jeho kopie zmenšená do modelu -  je super tip na dárek.

Model autíčka od Abrexu, je zárukou kvality. Abrex modely jsou opravdu krásné, propracované do nejmenších detailů.

Jsou to modely sběratelské, mají tedy kvalitní úroveň zpracování.

Několik Abrex modelů aut už doma máme.

Některé má manžel na pracovním stole, některé má na poličce, jiné má vystavené vnuk. Všechny tyto modely jsou ale vystavené tak, aby na ně manžel dobře viděl. Jsou totiž opravdu moc hezké a kvalitně zpracované. Má je rád, a rád se na ně podívá, kdykoliv jde kolem nich.

U Abrex modelů je totiž záruka, že model autíčka bude vypadat přesně tak, jako jeho velká předloha.

My se s manželem tak trochu vyžíváme v retro modelech. Máme rádi hlavně staré Škodovky a Tatrovky, ale i další krásná retro auta.  Chodíme se na ně dívat na srazech veteránů a je to vždycky krásná podívaná.

Samozřejmě, že se manželovi líbí i hezká, moderní auta. Jako dárek ale raději dávám ta auta, která u něj vyvolají nostalgickou náladu a vzpomínku na mládí.

Jako třeba model Škoda 120L – v provedení VB.

Tedy nechci tím naznačit, že by manžel byl průšvihář, který vzpomíná na VB auta, protože jimi jezdil. To ne, ale na silnicích jsme je tehdy vídali všichni.  Bylo to nepřehlédnutelné auto.

V době, kdy jezdila Škoda 120L VB, byl manžel teenager, proto ty vzpomínky jsou celkem intenzivní.

Pro mladší generaci, která už tuto dobu nezažila malé vysvětlení. VB znamená Veřejná bezpečnost, složka Sboru národní bezpečnosti, která byla založena roku 1945. V podstatě v době československého socialismu vykonávali stejnou činnost, jako dnešní Policie, ale například i vydávali občanské a řidičské průkazy.

Auto bylo v typické kombinaci barev oranžová a bílá (někdy se jim proto přezdívalo vosy), na dveřích a kapotě byl velký nápis VB (tento nápis byl často terčem vtipů, jako Vejdi Bokem – aby se policista nespletl, a podobně).

Na střeše byl maják modré (někdy oranžové) barvy, a na střeše nechyběl ani nápis – číslo – pro identifikaci vozu z vrtulníku. Nebylo to ale moc ujednoceno, každý vůz měl číslo opticky jinak.

Auto bylo vyráběno sériově, bylo totožné s civilní verzí, lišilo se jen barevně. Ve vnitřním vybavení mělo auto radiostanici, ovládací skřínku k majáku, a také tlačítko zadního světelného nápisu Stop.

Na silnicích byla tato auta vidět až do 90 - tých let, kdy se změnila barva aut, a nápis na Policie.

Model autíčka, které jsem vybrala je v měřítku 1:72, na eshopu si ale můžete vybrat z různých typů aut VB, která jezdila na našich silnicích od 60-tých let (měřítka 1:72 a 1:43).

Pokud tedy chcete udělat někomu z vašich milých radost modelem Škody 120L VB, můžete si ho prohlédnout, nebo koupit zde:  Škoda 120L VB

 

Model auta je dodáván v praktické krabičce – je pod poklopem, takže se na něj nepráší. Můžete ho ale mít samozřejmě vystavený i bez poklopu, nebo ho celý sundat podstavce.

Popis

Značka: Abrex
Označení: Veřejná Bezpečnost
Speciální popis: SG 54
Značka vozidla: Škoda
Měřítko: 1:72
Model vozidla: 120L
Série: Policie
Časové zařazení: 60.-90. léta
Materiál: Kov/plast
Země původu: Vyrobeno v Číně

 

Celou nabídku VB vozů najdete zde: modely aut VB

 

Sortiment eshopu si můžete prohlédnout zde: eshop Abrex

 
 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: