Recenze na craftové limonády Raks. Exploze chutí bez barviv, aromat a konzervantů.

19.02.2024 14:56

 

Vždycky, když jsem šla na nákup s vnukem, řešili jsme otázku nápojů. Vybíral si k pití limonády a nápoje, které mne děsily svou barvou, a při čtení etikety i složením. Proto jsem začala hledat limonády, které budou chuťově dobré, a složení nebude tak chemické, jak tomu u většiny nealko nápojů je.

Chtěla jsem, aby limonády byly dobré chuti a složení měly přijatelné bez zbytečných barviv a éček. Já mám taky občas chuť na nějaký dobrý nealko nápoj – hlavně v létě. Většinou piju vodu, ale občas si dám s chutí i limonádu.

O tom, že je na trhu nedostatek dobrých nealko nápojů, vím už dlouho. Když jsem někam přišla jako řidič, nebyl výběr moc velký. Většinou vám nabídnou nějaký „colový“ nápoj – spousta kofeinu, cukru a chemie. Na to chuť moc nemám. Ale právě teenagerům tyhle nápoje chutnají asi nejvíc, proto jich je všude v nabídce převaha.

Po dlouhém pátrání jsem našla limonády, které jsou fajn nejen chutí, ale i složením.

Jsou to limonády Raks.

 

Raks limonády jsou vyráběny v jednom rodinném minipivovaru. Od roku 2018 tu vyrábějí řemeslná spodně kvašená piva ležáckého typu vařená craftovou (řemeslnou) myšlenkou.

Jsem moc ráda, že si v tomto minipivovaru všimli, že kvalitních a dobrých limonád je na trhu málo, a začali vyrábět i limonády.

Limonády jsou vyráběny velkým podílem ruční práce – lze tedy neustále kontrolovat kvalitu a chuť.

Limonády jsou vyrobeny ze surovin uvedených na etiketě. Z těchto surovin je vyráběn v České republice sirup s hodnotou ovocného podílu 44-70%. Ten se následně ředí, sytí a plní do plechovek.

Limonády neobsahují konzervanty, barviva, ani aromata! Žádná pasterizace!

Pro mě je to jedno velké hurá!!

Konečně dobrá limonáda pro mne a pro vnoučata.

Proto jsem hned limonády vyzkoušela, abych věděla, jestli jsou dobré nejen složením, ale i chutí.

Vyráběno je zatím jen pár druhů limonád, z toho zatím jen jedna – Svěží cola -  je v BIO kvalitě. Limonády jsou moc fajn, takže doufám, že příchutí bude víc a pochutnáme si na dalších.

Limonády Raks jsou vyráběny zatím v příchutích Svěží cola, Rázný kaktus, Levandule, Maracuja a Malina.

Nejdřív jsem sáhla po Malinové limonádě.

Miluju „malinovky“ odmala, a pamatuji se, že kdysi byly prodávány v malých skleněných lahvích. Moc mi chutnaly. Na dobrou malinovku je ale problém dnes narazit – většinou jsou přeslazené, a je v nich tolik aroma, že ta chuť není nic moc – je přehnaná. Proto jsem tuhle limonádu ochutnávala se zvědavostí jako první. Překvapila mne intenzivní chuť. Maliny jsou z limonády cítit opravdu hodně, a limonáda je sladká, ale není přeslazená.  Na mě je tedy trochu kyselá, ale vnuk byl nadšený. Moc mu chutnala.

Rázný kaktus citrus nopal je limonáda, jakou jsem ještě nikdy neochutnala.

Má velmi příjemnou citrusovou chuť, je správně kyselá, a vychlazená je opravdu velmi osvěžující. Tahle limonáda bude chutnat hodně nejen dětem, ale i dospělým – bude v létě fajn osvěžení za volantem. Ta chuť probere a osvěží.

A nejen to. Nopálu se říká „Božská bylina Aztéků!. Obsahuje spoustu vitamínů (A, B1, B2, B3, C), minerálů (hořčík, vápník, mangan atd), vlákninu a esenciální aminokyseliny.

Pomůže tedy i při hubnutí, detoxikací a prý i glykémií (to ale já na chuti nepoznám, jen vím, že ta limonáda je vynikající).

Limonáda Svěží cola nadchne hlavně děti.

U nás vede na celé čáře. Není tak sladká jako cola klasická, a co je hlavní – je bez kofeinu, takže ji klidně můžete dát i dětem a teenagerům. 

Navíc je do limonády přidaná i echinacea, která podporuje imunitu, takže dětem bude prospěšná – nebudou tak často nemocné. Děti jsou spokojené, že pijí „colový“ nápoj, my dospělí, že je nejen dobrý, ale i prospěšný zdraví díky echinacee.

Maracuja – to je limonáda, která mi chutná nejvíc. Je to přesně ta chuť, která je skvělá od prvního do posledního loku.

Je příjemně nakyslá, a velmi svěží. Maracuja s citronovým koncentrátem je vynikající kombinace.  Doporučuji ji hodně vychlazenou. Už se těším na léto - tahle limonáda a koupání se u vody bude v létě pohodička.

Vyráběna je ještě limonáda levandulová. Tu jsem zatím neochutnala, prostě proto, že ji u nás nemají. Už se na ni těším. Levanduli mám moc ráda, přiznávám ale, že sirup ani limonádu z ní jsem ještě nepila, takže jsem o to víc zvědavá.

Co říci na závěr? Asi jen to, že je skvělé, že se začal někdo zajímat o to, aby na trhu byly kvalitní nealko nápoje.

Hlavně děti mají limonády moc rády, proto jsem moc ráda, že jim mohu dát limonádu, která je kvalitní, svěží, a vyráběná řemeslně – tedy jen z kvalitních surovin. Žádná sladidla, aromata, konzervanty, barviva. To je přesně to, co od dobré limonády čekám. A chuť? Báječná a svěží!

Vychlazené tyhle Raks limonády chutnají báječně. Tedy alespoň mně rozhodně.

Kromě mne tyhle limonády ochutnával i můj třináctiletý vnuk. V tomhle věku jsou děti velmi kritické. Nemají „nic mezi“. Buď jim nápoj chutná, nebo ne. U nás obstály tyhle limonády na jedničku. Za to jsem moc ráda, protože když vnukovi chutnají, vím, že se nemusím bát, že si za rohem bude kupovat „energeťáky“ a podobné nezdravé šílenosti.

Navíc plechovky mají pro teenagery super design.

Rozhodně si u mne našla trvalé místo mezi nápoji vynikající Maracuja, a chutná mi i malinovka. U vnuka vede Svěží cola na celé čáře.

Limonády jsou prodávány v 500 ml plechovkách.

Pokud si chcete o craftových limonádách přečíst víc, nebo si je objednat a ochutnat, klikněte zde, dozvíte se víc: Řemeslné limonády Raks.

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: