Recenze na hry Jurská sváča a IQ fit od společnosti MIndok. Kdo si hraje nezlobí. Tip na vánoční dárky.

14.10.2021 15:27

Venku už je sychravé podzimní počasí, a je chladno. Dětem se moc nechce ven a dospělým – upřímně – taky ne. Ideální doba a počasí na hraní stolních her. U nás doma hrajeme stolní hry moc rádi. Moje děti jsou už dospělé, a tak hrají trochu jiné hry, než mne baví. O to víc si užívám chvilek strávených hraním her s vnuky. Chce to vždycky objevit hru, která baví děti i dospělé. Pak jsou to chvíle strávené smíchem a radostí, které baví všechny, co si rádi hrají.

Já jsem právě takové hry objevila u společnosti Mindok. Vyzkoušeli jsme s vnuky hry Jurská sváča a IQ fit.

Hra Jurská sváča je monetárně nejhranější hrou u nás doma. Je úplně jiná, než hry, jaké jsme doposud hráli. Děti strašně moc baví už tím, že figurky jsou plastoví dinosauři.

Hra je vhodná pro děti od 6 let, ale u nás hraje v pohodě i pětiletý vnuk a zvládá skvěle.

Jedno kolo nám trvá kolem 10 – maximálně 15 minut. Hra je tedy rychlá, takže nemusíte mít strach ji rozehrát v podstatě kdykoliv.

Příprava hry: Je třeba spojit čtyři základní čtvercové hrací desky do jakéhokoliv tvaru. Podmínkou je, aby každá deska měla s některou z ostatních společné alespoň jedno políčko, aby šlo přejít z jedné desky na druhou. Pak na vyznačené pole postavíte svého brontíka – každý hráč jednoho na desku, na zbylá pole náhodně rozmístíte žetony trávy.

Pak už začne hra podle pravidel. Pravidla pochopíte velmi rychle. Jsou jednoduchá a srozumitelná. Pokud vám něco není jasné při čtení pravidel, okamžitě to pochopíte během hraní.

Hráči se střídají na tahu, během tahu mohou provést dvě akce. Akcí je buď pohyb jedním brontíkem, nebo pohyb jedním T-Rexem.

Pohyb figurkami je jen 2 směry – vertikálně a horizontálně.

Figurka postupuje tak dlouho, dokud se nezastaví o překážku. Brontíci žeton trávy „snědí“ a dostanou 1 až 3 body potravy, u některých žetonů dojde hned k vyhodnocení efektu. Efektem je třeba výbuch sopky, průzkum okolí, přesun brontíka pomocí Pteranodoma, vylíhnutí mláděte brontíka, nebo nemilé překvapení Tyranosaurem.

Protože nikdy nevíte, co pod kterým žetonem je ukryté, hra má pokaždé jiný děj a spád.

Ve chvíli, kdy brontíci sežerou všechnu trávu, hra končí, a počítá se kdo má víc bodů za symboly potravy. Hra končí, i když některý hráč přijde o všechny svoje brontíky.

Aby hra nebyla nudná, nastupuje do hry T-rex. Ten může buď plašit soupeřovy brontíky, nebo je odstranit-tedy jakoby sežrat. Na ploše mohou být dva T-Rexové – pak je hra mnohem zábavnější.

Hra je celá o rozvoji myšlení dětí. Musí takticky myslet. Není to o dlouhém vymýšlení strategií, ale o intuitivním řešení dané situace. Pak se ukáže, jestli rozhodnutí bylo správné.

Hra má švih a spád, a opravdu baví nejen děti, ale i mne. Není to jako u her typu Člověče, nezlob se, kdy jen házíte kostkou a čekáte, kdo dojde první do domečku. U téhle hry se prostě bavíte od začátku do konce. Nikdy nevíte, co číhá za překvapení pod žetonem, a kdy vašeho brontíka bude rušit a plašit divoký T-Rex.

Velmi kladně hodnotím i zpracování samotné hry. Hra je hezky ilustrovaná, a musím říct, že figurky dinosaurů jsou pro děti opravdu velmi zajímavé. Děti jsou pravěkem a pravěkými „potvorami“ často fascinované. Moji vnuci umí pojmenovat i takové druhy dinosaurů, o kterých jsem já ani neměla tušení, že existují. Proto hra s figurkami dinosaurů vyvolala ohromné nadšení a jásot.

Pokud uvažujete o nákupu her pod stromeček jako vánoční dárek, tak hra Jurská sváča je přesně tou hrou, co děti baví.

Pokud si hru chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: hra Jurská sváča.

 

Druhou hrou, kterou bych vám chtěla představit je hra IQ fit.

Hra je opět ze sortimentu Mindok, a je opravdu fajn.

Je to hlavolamová hra pro děti od 6 let, až po dospělé. Tady není potřeba vysvětlovat žádná pravidla.

Hlavolamová hra – tedy 120 rébusů od těch jednoduchých až po náročné.

Hra je malá, vejde se i do kapsy, nebo do kabelky.

Je tedy skvělým tipem, jak zabavit děti, nebo i sebe třeba na cestách, na dovolené, nebo někde v čekárně na cokoliv.

Hra je kdykoliv připravena ke hraní. Nezabere skoro žádné místo.

Principem této hry je umístit 3D herní dílky na herní plochu tak, aby utvořily 2D obrazec. Nesmí nikde nic přečnívat, vyčnívat, ani nesmí zůstat žádný otvor prázdný. Věřte, že občas je potřeba mozek pořádně rozhýbat.

Hra je vhodná pro jednoho hráče, proto je fajn na zabavení dětí i nás dospělých kdykoliv. Není potřeba žádný další hráč – je to taková zábava pro každého v kapse, a v tom je její super výhoda.

Pokud si chcete tuhle prima hru prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: IQ Fit

 

Hraní deskových her je skvělá příležitost k tomu, jak trávit čas se svými blízkými. Při hraní her je legrace a jsme si najednou všichni blíž a je nám spolu fajn. Takové chvilky jsou pro nás energií do dalších dnů.

Hry – ať už deskové pro více hráčů, nebo třeba hlavolamové pro jednoho hráče, jsou pro děti skvělou příležitostí jak se zabavit, a přitom se zároveň něco naučit. Třeba logickému myšlení, spolupráci, taktice, ale i umění prohrávat. Prohrát není úplně příjemná věc, občas máme s prohrou problémy i my, dospělí, pro děti je to důležité pro jejich rozvoj a vývoj. A tak si hrajme, taktizujme, rozvíjejme si logické myšlení, cvičme mozek, ale hlavně – bavme se a smějme se. Dobrá nálada je to, proč hry hrajeme. S hrami Mindok to jde skvěle.

Pokud si chcete prohlédnout celý sortiment eshopu Mindok, klikněte zde: Mindok.cz.

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: