Mateřídouška obecná

15.02.2016 12:55

Mateřídoušku mám moc ráda, proto o ní trochu víc...

Tato drobná rostlinka z čeledi hluchavkovitých je  dnes nedoceňovanou bylinkou.

Roste převážně na slunných stráních, v písčitých oblastech, teplých vápencových kamenitých stráních, loukách, mezích a na okrajích lesnatých porostů v celé Evropě. Poznáte ji podle charakteristické příjemné a uklidňující vůně. Při pěstování potřebuje půdu, která je propustná, potřebuje dostatek tepla a světla. Lze pěstovat i na zahrádkách, nejlépe na mírných svazích, můžeme ji umístit i na skalku na slunném místě – tam se jí bude obzvláště dařit.

Naše babičky ji používaly hlavně jako léčivou bylinku na kašel (velmi dobře rozpouští hleny), při pálení na hrudi, při nervových onemocněních, bolestech hlavy, při bolestech žaludku i při menstruačních potížích. Dokáže i mírnit průjem. Většinou se používala a používá jako nálev – čaj. Zalijeme 3 lžičky sušené mateřídoušky  ¼ litru horké vody a necháme louhovat 8 minut.

Mateřídouška lze použít i na obklady při bolestech a otékání kloubů – 4 lžičky sušené mateřídoušky přelijeme ¼ litrem vody, louhujeme 15 minut a obkládáme na bolestivý kloub.

Mateřídouška se používá i ve formě zklidňující koupele.

Pokud nechcete užíval mateřídoušku jako čaj nebo nálev, lze si připravit poměrně snadno i sirup. K jeho přípravě používejte čisté a omyté rostlinky i s kvítky a prosypte je cukrem. Může být bílý cukr i třtinový cukr. Pevně bylinky zmáčkněte a umístěte na světlé místo, nejlépe na slunce na 3 týdny. Potom slijte tekutinu, rostlinky v misce opláchněte a vodu z oplachu dejte k sirupu, tuto tekutinu je třeba na slabém ohni odpařovat, ale ne vařit. Vařením se sirup ničí. Pokud po chladnutí se vám zdá, že je sirup příliš tekutý, ještě chvíli odpařujte. Při nachlazení pak se dávkuje 2-3x denně 1 lžičku.

V některých evropských zemích se dávala mateřídouška i do likérů.

Dnes se často nahrazuje tymiánem, ale je to škoda. Mateřídouška je opravdu velmi, velmi všestranně použitelná léčivá bylinka.

A pokud nemáte momentálně žádné zdravotní potíže, vložte si sáček se sušenou mateřídouškou pod polštář, budete mít klidnější a příjemný spánek, nebo bylinku jen nasypejte na mističku a položte na stůl v místnosti – celou vám ji krásně provoní...

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: