Kniha Vlci z nakladatelství Kazda - podívejte se na vlky jiným pohledem.

12.10.2021 15:01

 

Dnes bych vám chtěla představit nádhernou knihu o vlcích z nakladatelství Kazda.

Kniha má krátký a výstižný název Vlci (Na toulkách s fotografem zvířat Axelem Gomillem).

Mám vlky ráda. Líbí se mi jako zvířata, a obdivuji jejich chytrost. My, lidé jsme si o vlcích utvořili zvláštní obraz plný pověr a mýtů. Na jedné straně je obdivujeme, na té druhé z nich máme respekt, možná se jich bojíme, a tak trochu ze strachu i nenávidíme.

Tento pohled je třeba změnit, protože vlci jsou inteligentní svobodomyslná zvířata. Nejsou to žádní krvelační zabijáci – loví, aby se nažrali a přežili. Nejlépe názor změníme, když si o vlcích zjistíme nějaké informace, třeba právě v knize o vlcích.

O vlcích už byla napsána spousta knih. Málokdy ale jsou to knihy s informacemi a fotkami. Většinou jsou vlci součástí nějakého příběhu.

Tak už jako malé děti jsme byli poučeni, že na vlky si máme dávat pozor. Díky pohádce O červené Karkulce víme, že vlk je chytrý, mazaný a zlý – sežral přece Karkulku i babičku.

Naštěstí jiné knihy nám pak tento názor poupraví. Já jsem to měla taky tak. Vlků jsem se bála, a díky Karkulce jsem je nenáviděla. Pak jsem si ale přečetla knihy Bílý tesák, a Mauglí a můj názor se poopravil. Pochopila jsem, že vlk je velmi chytré zvíře. Strach z něj máme právě proto, že je chytrý a umí lovit ve smečce – spolupracovat. Není to ale krutý zabiják – loví, aby přežil.

Vlk je předchůdce našich domácích mazlíčků – psů. Je to šelma psovitá. Protože můj syn vlky miluje odmala, tuhle knihu dostal jako dárek, a můžu říct, že i já jsem si ji přečetla s velkou chutí.

Kniha je psána velmi poutavě, srozumitelně a je v ní spousta faktů a obrázků.

Kapitoly knihy:

Úvodem – Návrat legendy

Mýtus vlk – Pohádka o zlém vlkovi

Canic Lupus - Výskyt vlků v České republice, Vlci ve světě, Kontroverzní rozmanitost

Vlci a jejich příbuzní – Vlk, přizpůsobivý a všestranný, Velké psovité šelmy

V jednotě je síla – Vlčí smečka – rodinný klan

Vlčí rok – Léto s vlky, Po vlastních tlapách

Vlkům na stopě – SMS od vlka, Svízelná práce

Divocí „sousedé“ – Snadná kořist?, Kdo se bojí zlého vlka?

Na cestách s fotoaparátem – Můj první vlk, Dlouhé čekání, Tváří v tvář

Kniha Vlci je nádherně zpracovaná knížka, díky které se dozvíme spoustu informací a zajímavostí o vlcích.  Informace jsou podány velmi poutavou formou, kniha se velmi dobře čte. Knížka je vhodná pro dospělé, i děti.

Vlci byli v dávných dobách nedílnou součástí naší přírody. Pak se lidem povedlo je zahnat a velkou část jejich populace vyhubit. Naštěstí příroda nenechala tahle krásná zvířata vyhynout, a díky stále většímu úsilí ochránců přírody se vlci začínají vracet do přírody i u nás.

Pokud máte rádi zvířata, a přírodu, tahle kniha bude bavit vás, i vaše děti. Je nádherná. 

Pokud si chcete knihu prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Vlci - na toulkách s fotografem zvířat Axelem Gomillem

Celý sortiment nakladatelství si prohlédněte zde: nakladatelství Kazda

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: