Kniha Tajuplný svět bakterií a virů z nakladatelství Kazda.

26.08.2021 14:21

Tajuplný svět virů a bakterií

 

Prázdniny pomalu končí, blíží se začátek školního roku. Děti se začínají pomalu připravovat na školu. Poslední období prázdnin je vhodné k tomu, aby si děti trošku zopakovaly, co se ve škole naučily, a trošičku si – jak já říkám – zase rozhýbaly zlenivělý mozek. K tomu je ideální číst knihy. Knihy dětem pomáhají s rozvojem myšlení, soustředění, fantazie, hlavně jim ale předávají informace. A informace jsou pro správný vývoj důležité.

Letošní začátek roku bude zase trochu jiný, než jsme bývali zvyklí. Začne se zase řešit testování dětí, a nezbytná ochrana proti koronaviru. Děti jsou z toho otrávené, ale často taky vyděšené a zmatené. Pak je fajn vysvětlit jim, co koronavirus je, jak se šíří, jak vzniká. Někdy v tom teda nemáme moc jasno ani my, dospělí.

Proto je super knížka z nakladatelství Kazda, která vysvětluje svět bakterií a virů formou, kterou pochopí i děti. Kniha se jmenuje Tajuplný svět virů a bakterií, autoři: K. Brensing, K.Linkeová.

Samozřejmě, že v knize není psáno jen o koronaviru, i když je v ní zmíněn a popsán. Děti se tu dozvědí spoustu informací o tom, co jsou to viry a bakterie, které jsou k našemu tělu přátelské, a které vůbec. Zjistí, že bakterie nezpůsobují jenom nemoci, ale jsou důležité i pro fungování některých organismů. Nebo že třeba bakterie mléčného kvašení jsou důležité, protože bez nich bychom si nemohli pochutnávat na jogurtech, tvarohu, nebo sýrech. Laktobacily jsou zase důležité pro správné trávení. Takových užitečných informací je tahle knížka plná.

Dětem je zkrátka velmi srozumitelnou a přitom pravdivou formou vysvětlen celý svět bakterií a virů ve světě, který nás přímo obklopuje.

Je fakt, že biologie mne celkem baví a vždycky bavila. Myslela jsem si, že o virech a bakteriích vím hodně, přesto některé informace překvapily i mne.  Proto jsem si s vnuky knížku s radostí četla a prohlížela i já. Je celkem fajn tuhle knihu číst s dětmi. Hlavně s těmi mladšími. U nás čtení probíhalo tak, že jsme chvíli četli, a pak si o přečteném povídali. Děti měly spoustu otázek, a občas vtipných postřehů k přečtenému.

Tahle knížka z nakladatelství Kazda je moc povedená. Je psaná tak, aby jí děti rozuměly. Je v ní vysvětlena spousta věcí, kterým děti nerozuměly, a možná je trochu i děsily. Všichni během pandemie mluvili o koronaviru. Děti ale znají jenom slovo, představit si, co je koronavirus, ale neuměly. Díky téhle knížce děti zjistí spoustu odpovědí na otázky, které je zajímaly.

Knížka je psaná velmi poutavě, všechny kapitoly jsou krátké, aby jim děti rozuměly a neztrácely se v nich. To je hodně důležité. Tam, kde nestačí slova, je doplněn hezký vysvětlující obrázek. Vlastně u každé kapitoly, na každé stránce mají děti vtipný, upřesňující obrázek.

Tahle knížka se prostě moc povedla, a možná v ní na spoustu otázek najdou odpověď i dospělí.

Kniha je doporučena pro čtenáře od 9 do 99 let. Já jsem ji ale četla i s mladším vnukem, a krásně text chápal, a kde nevěděl, tam jsem mu vysvětlila.

Pokud bych mohla doporučit, takhle knížka by byla určitě fajn i ve školních knihovnách, jako skvělá  pomůcka při učení přírodopisu, nebo biologie.

Anotace: Věděli jste, že některé bakterie se dožily úctyhodných 250 milionů let a jsou to jediné živé organismy, které by dokázaly přežít bez slunce? Nebo že viry máme zakódované v genech a že bez nich by neexistovali savci?

 Vstupte do neuvěřitelného světa virů a bakterií, o kterém jsme donedávna měli jen velmi mlhavou představu. Bránu do něj nám otevírají biologové Karsten Brensing a Katrin Linkeová. Poutavě nás seznamují s viry, bakteriemi a houbami, vysvětlují nenahraditelnost hygieny a objasňují, jak funguje náš imunitní systém. Pochopíte, čím se zabývá mikrobiologie a proč je pro nás tak důležitá.

 Pozor: V této knize mají bakterie, viry a houby legrační obličeje s očima, nosem, ušima, pusou a zuby. Ve skutečnosti to samozřejmě není pravda, ale takto vypadají zábavněji.

 

MOŽNÁ NEVÍTE...

  • že v těle máme více bakterií než buněk
  • proč jsou bakterie nejrychlejší organismy na naší planetě
  • jak naši předkové vynalezli očkování již před miliony let
  • proč někdo onemocní a jiný ne
  • jak lze trénovat imunitní systém
  • že šimpanzi dávají nemocné jedince do karantény
  • proč bychom byli bez mikrosvěta ztraceni
  • které bakterie a viry jsou užitečné…

 

Pokud si chcete tuhle prima chytrou knihu prohlédnout, přečíst, nebo koupit, klikněte zde: Tajuplný svět virů a bakterií.

Celý sortiment nakladatelství si prohlédněte po kliknutí zde: Nakladatelství Kazda.

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: