Kapesní atlas hub z nakladatelství Kazda - perfektní pomocník každého houbaře.

05.10.2021 15:12

Kapesní atlas hub

 

Podzim je období, kdy nejvíc volného času trávím v lese. Nevadí mi, ani když drobně prší. V lese je vždycky krásně, spousta čistého vzduchu, a spousta energie. Mám ráda všechny zvuky lesa – zpívající ptáky, i praskání větviček pod nohama. V lese je i spousta rostlin – kytiček, kapradin a mechů –moc ráda se na ně dívám. Jediné rostliny, co v lese nemusím, jsou ostružiny ovíjející se kolem nohy.

No a samozřejmě k lesu patří  houby. Houbaření je fajn činnost. Já chodím na houby ráda. I když většinou moc hub nenajdu. Nejsem úplně dobrý houbař. Tatínek mi vždycky říkal, že koukám, kde co lítá, a pak houby nevidím. Občas taky nějakou objevím, ale opravdu jen občas. Já mám ale radost i z těch, které nesbírám – jak se říká – z „prašivek“. Prostě se mi líbí. Třeba muchomůrka červená je prostě nádherná.

Můj muž je mnohem lepší houbař. Má les taky moc rád, na rozdíl ode mne ale nějak dokáže předvídat, kde houby porostou. Občas se dostaneme k houbám, které neznáme. Ani jeden z nás ale do lesa nenosí mobil, takže vyfotit a najít houbu na internetu není náš případ. Informace hledáme pěkně postaru, v atlase hub.

Protože náš starý atlas hub už je takové salátové vydání, pořídili jsme si atlas nový.

Z nakladatelství Kazda Kapesní atlas hub od autora Hans E. Lauxe.

Atlas je velmi pěkně zpracovaný. Najdete v něm opravdu snad každou houbu, kterou můžete v lese běžně najít. Všechny houby jsou srozumitelně popsány a hlavně vyfoceny. Fotky jsou opravdu velmi zdařilé, houbu podle nich identifikujete poměrně snadno.

V atlasu je 174 barevných fotografií a 86 kreseb.  

Moc se mi líbí přehledné uspořádání celého atlasu.

Houby jsou rozděleny do jednotlivých kategorií, podle toho, kde dané houby rostou. Každá kategorie pak má svou barvu.

Houby rostoucí :

  • v listnatém a smíšeném lese mají barvu značení zelenou
  • v jehličnatém lese mají barvu značení oranžovou
  • na loukách a zahradách mají barvu značení červenou
  • na dřevě mají barvu značení žlutou
  • v mokřadech mají barvu značení modrou.

Je fajn si atlas prolistovat a prohlédnout už před tím, než vyrazíte do lesa na houby. My nosíme atlas sebou do lesa v kapse. Někdy jsme zvědaví, jakou houbu jsme objevili, a nechceme ji trhat a ničit. Pokud nejste znalci hub, měli byste si vždycky dávat pozor na to, jakou houbu seberete. Některé houby jsou si velmi podobné, a může dojít k záměně za houbu jedovatou. Proto je fajn alespoň doma si atlas otevřít, a přinesené houby zkontrolovat.

Kapesním atlase hub najdete všechny houby nejen vyfocené, ale i popsané, včetně upozornění, jestli jsou, nebo nejsou jedlé. Tím, že se ujistíte o tom, jaké houby jste sebrali, si můžete ušetřit spoustu problémů.

Díky kapesnímu atlasu hub jsme objevili i pár hub, které jsme dřív nesbírali, a zjistili jsme, že jsou nejen jedlé, ale i velmi dobré.

Pokud tedy chodíte rádi do lesa, nebo máte někoho, kdo rád sbírá houby – tenhle kapesní atlas každého houbaře určitě potěší.

Atlas si můžete prohlédnout, nebo koupit po kliknutí zde: Kapesní atlas hub

Celý sortiment nakladatelství si prohlédněte po kliknutí zde: Nakladatelství Kazda

 
 
 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: