Blog

2.2. - dnes slavíme Hromnice. A na Hromnice o hodinu více - bude už tedy o něco více světla..

02.02.2022 11:09
Dnes je 2.2. - Hromnice. Tento den se spojuje se spoustou pranostik, jako "Na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout" nebo "Na Hromnice o hodinu více" a podobně. Pranostik jsem objevila asi 40, všechny ale prorokují, že po Hromnicích bude ještě mráz a velká zima. Hromnice byl pro naše předky den velmi významný. V tento den se prováděla očista obydlí, vykuřovalo se proti hmyzu i duchům. Také se zakracovaly svíčky, a ty se dávaly posvětit. Během roku pak byly používány jako "hromničky" - tedy svíčky, které byly dávány do oken, jako ochrana před hromy a blesky.
Bylo zakázáno tančit, vtipkovat, nebo klít ( to by měla většina dnešních lidí velký problém), ženy nesměly v ten den šít, aby špička jehly nepřitahovala blesky. Svátkem Hromnic také oficiálně byly ukončeny svátky vánoční, a z kostelů v tento den býval odstraněn betlém.
Ve spoustě pranostik a pověr byly Hromnice spojovány hlavně se světlem. A také s rámusem - bylo potřeba rámusit, aby člověk vyhnal zlé duchy z obydlí i ze své duše, a vpustil do ní světlo.
Tak si užijte svátek Hromnic, a přeji vám ať máte všichni světlo v duši, a uslyšíte skřivánka.
A poku vám to všechno připadá jen jako snůžka pověr, tak to berte tak, že pro naše předky to bylo všechno hodně důležité.
Pokud vás Hromnice vůbec nezajímají, tak si užijte alespoň magické datum plné dvojek - 2.2.2022

 

—————

Staré fotky

27.01.2022 14:06

Tak na mne při uklízení vánočních dekorací úplnou náhodou vypadly tyhle staré průkazové fotky. Na jedné je mi 18, na druhé asi 22

let. Ani vám nebudu říkat, jak už je to dlouho. Vždycky na mne z těch fotek dýchne trocha nostalgie, jestli ta dlouhovlasá malá holka jsem vůbec já. Ale asi ano, něco z ní v sobě mám pořád. Mrzí mne, že jsem někam založila, nebo ztratila fotku z maturitního tabla. Na tu bych se podívala ráda. Máte nějakou starou -třeba klidně taky černobílou fotku z mládí? Pochlubte se, na facebooku Život v pohodě, ať spolu trochu zavzpomínáme.

—————

Dnes je Světový den manželství

12.01.2022 12:16

Dnes je světový Den manželství. Tak nějak tradiční manželství jsou odsunována do pozadí. Spousta lidí žije - jak se říká - "Na psí knížku" - ve společné domácnosti bez svatby. Je to docela škoda. Svatba a žít spolu je povýšení citů na nejvyšší úroveň. Dáte tak protějšku najevo, že s ním chcete být. Docela mne pak mrzí experimenty typu Svatba na první pohled. Tak nějak je to vyjádření -No a co, když to nevyjde, tak to prostě zrušíme. To je v poslední době naprosto normální - prostě se to zruší. Nic se neřeší, nerovná. Pamatuji se, že když jsem byla malá, neznala jsem ve městě nikoho, kdo by byl rozvedený. Prostě se to nenosilo. Já sama tedy rozvedená jsem. Důvod ale nebyl ten, že by mne manžel přestal bavit, nebo tak něco, ale hrací automaty. Můj bývalý manžel vtáhl svým hraním mne i naše děti do šílené propasti dluhů, hraní, slibů a lží. Tam už pak byl rozvod existenční otázkou. A co vy? Jste vdané, nebo jste ženatí? A poprvé, nebo opakovaně? Je pro vás svatba důležitá, nebo ji berete jen jako "kus papíru"? Pochlubíte se svatební fotkou? Jsem celkem zvědavá...

 

diskuze na facebooku zde: svatební diskuze

 

—————

Zemřel spisovatel Stanislav Rudolf

11.01.2022 15:46

Tak nějak v poslední době je internet plný informací o úmrtí známých osobností. Úplně mi tak uniklo, že včera zemřel PAN spisovatel Stanislav Rudolf. Mám a měla jsem jeho knihy vždycky ráda. nejen proto, že je z Brandýsa nad Labem, kde teď žiju. Milovala jsem ty knížky už jako malá holka. Protože ve zprávách jsem zahlédla jen malé upozornění, myslím si, že je to škoda. Tenhle pán spoustu z nás potěšil a pobavil krásnými příběhy. Proto mu tam nahoru posílám velké díky a zapálím svíčku. Přečetla jsem asi všechny knížky, co napsal. Nejznámější jsou Operace mé dcery, Metráček, nebo Kopretiny pro zámeckou paní. Ty jsem měla vždycky ráda, a pak knihu V každém okně Julie, a To jsme prosím nebrali. Každá z jeho knih byla psaná poutavě a tak čtivě, jako bych ten příběh sama prožila, nebo byla jeho účastníkem. Pan Rudolf měl originální, báječný vypravěčský talent. Žije dál ve svých knihách. Četli jste jeho knížky? Kterou máte nejraději?

—————

Tři králové..

06.01.2022 19:47
6.ledna slavíme svátek Tří králů.
Výklad iniciál K+M+B zní: "Kristus žehnej tomuto domu, latinsky Christus Mansionem Benedicat." Svátkem Tří králů končí každoročně 6. ledna doba vánoční. Tři křížky mezi písmeny neznačí plus, ale symbolizují Nejsvětější Trojici. Tedy Otce, Syna a Ducha Svatého.
Byli u vás Tři králové? Máte nade dveřmi křídou napsané K+M+B? Dodržujete tradici a přispíváte na sbírku? Moje babička vždycky nade dveřmi napsané K+M+B měla, já bydlím v paneláku, a Tři králové tu nechodí. Jak jste na tom s touto tradicí u vás? A tak mě napadá - v tento den se prý má odstrojit stromeček - máte odstrojeno, nebo ještě vánoční atmosféru máte pořád?

 

—————

Jak jsem nakupovala šperky

25.11.2021 10:07

Původně jsem to sem nechtěla psát. Ale ono mi to nedá. Včera se do mne jeden zážitek zapíchl jako tříska a pořád o tom přemýšlím. Šli jsme s manželem kupovat dárek k vánocům. S předstihem, abychom nebyli ve stresu a taky tak trochu když by bylo zas všechno zavřené, abychom měli nakoupeno. Chtěli jsme šperk, ten je lépe vidět na živo. Teda to jsem si myslela. Příště budu nakupovat on line a budu v klidu. Přišli jsme do klenot - nádherná, velká, krásně osvícená prodejna. První dojem úžasný. Prodavačka okamžitě zareagovala s dotazem na přání. Aby ne-byli jsme tam jediní. Manžel vznesl přání na náušnice. Moc výběr ve žlutém zlatě teda nebyl. Alespoň ne v mém vkusu. A pak to přišlo. prodavačka nás zkoukla a zahlásila. No, v té levnější kategorii kterou asi chcete moc výběr není. Pokud přejdu to, že ani v té vyšší kategorii není moc na výběr, tak musím říct, že se do mne ta věta úplně zapíchla. Jak jako v levnější? Podle čeho to vyhodnotila? Ani já,ani manžel nechodíme rozhodně v oblečení z vietnamské tržnice. Ano, máme rádi sportovní módu,ale kvalitní. Teda to jako abych dostala na výběr z lepších šperků musím na sobě mít Armaniho, nebo Pradu? Já hodně reaguji na tón hlasu a obsah sdělení, a tohle se mne fakt dotklo. Nicméně jsem to přešla, nechtěla jsem tam dělat rozruch. Z náušnic jsem nevybrala, přešli jsme k prstýnkům. A ono se to opakovalo. Zase nám začala ukazovat ty levnější. To jsem nevydržela a trochu se ohradila,ale radost z nákupu už byla ten tam. Nakonec jsem váhala mezi 2 prstýnky. manžel koupil oba. Byli jsme odkázáni na výběr dárkových krabiček - to jsem nechtěla, protože už jich pár doma mám. Řekla jsem že mi stačí obyčejná plastová. A co myslíte? Paní prodavačka nám dala oba prstýnky do jedné. Ještě se zeptala, jestli nám to nevadí. manžel viděl, že začínám být nastartovaná, tak řekl že ne a zmizeli jsme. Lidi už se vám to někdy stalo? Že vás prodavač vyhodnotil jako - slušně řečeno - nemajetného a tak s vámi jednal? Podle mne by měl být profesionál - i kdybych přišla v tričku Hello Kity a mašlí ve vlasech, mělo by mu to být jedno. Fakt o tom od včerejška přemýšlím.

—————

Ponožkožrout...

18.09.2021 18:45

Lidi, taky vám pračka žere ponožky? Já jsem se tomu vždycky smála, ale pak jsem jednou udělala pokus, a ponožky, které byly po jedné jsem začala dávat do igelitky. Všechny 4 děti byly poučeny, že si musí ponožky hlídat. Přesto se za rok nasbírala - a to nekecám - skoro plná igelitka ponožek, ke kterým jsem nikdy nenašla tu druhou. Ani pod postelemi, i matrace jsem zvedala. Fakt nikde. Nevím, jak to ty moje děti dokázaly. Takže variantě se žraním ponožek věřím. Je to kromě ufo jediné možné reálné vysvětlení. A protože tii moji 4 drobečkové produkovali neskutečné množství špinavých ponožek, často jsem je párovala celý večer. Jak je to s Ponožkožrouty u vás?

—————

Paní Hana Zagorová slaví 75. narozeniny

04.09.2021 10:45

V těchto dnech slaví 75. narozeniny paní Hana Zagorová. Její písničky znám, a mám je ráda. Když jsem byla malá, hráli je v rádiu hodně často, takže jsme si je pozpěvovali všichni. Nevím, kterou vybrat, abych řekla, která je nejlepší. Z nejstarších mám strašně ráda Asi Asi, Studánko stříbrná, Rýmy a Kdyby se vrátil čas. No a těch dalších krásných je taky spousta - Maluj zase obrázky, Proč nejsi větší, Nešlap nelámej a spousta dalších. Miluji písničky z období s Petrem Rezkem. Skvěle jim to spolu sedělo. A když zpívala s Drupim, bylo to jedinečné. Z Drupiho se tehdy podlamovala kolena spoustě holek. A tak bych mohla pokračovat do nekonečna. Těch písniček, co se mi líbí je prostě spousta. Je to báječná zpěvačka, která umí stárnout s grácií. A co vy? Máte paní Hanku rádi? Tak "Nedělejte Zagorku" a napište, která písnička se vám líbí

diskuze na facebooku zde: paní Hana Zagorová

—————

První školní den.

01.09.2021 12:02

První školní den. Nějak ty prázdniny utekly..Jako malá jsem úplně nesnášela otázky typu: "Už se těšíš do školy?" - odpověď zněla buď ano, nebo nevím. Ale copak jsem mohla upřímně říct: "ne, škola mě nebaví, je to vopruz, učitelky mě štvou a miluju jen tělocvik a přestávky?" Další super otázka byla: A nezlobí tě paní učitelka?. Co na tohle může dítě odpovědět.. Jasně že mě štvala - hlavně proto, že v socialismu byly učitelky většinou přísné a dbaly na přísnou kázeň. Teda kromě paní učitelky v první třídě. Ta byla báječná. Milá, laskavá a trpělivá. věčně s úsměvem na tváři, když si tak vzpomínám, nikdy nezvýšila na nikoho hlas. Jmenovala se Olga Brabencová -nikdy její jméno nezapomenu - měla přirozenou autoritu a my děti jsme ji milovaly. Protože učila hlavně prvňáčky (byla prostě skvělá), dostali jsme do druhé třídy učitelku Líbu Němcovou. Ani na tu nikdy nezapomenu, protože ta zas naopak řvala tak, že se mi dělalo špatně od žaludku, když jsem měla jít do školy, nebo když na mě začala mluvit. některé chvíle prostě nezapomenete. A co vy? pamatujete si, jak se jmenovala vaše paní učitelka z první třídy? Nebo vzpomínáte na nějaké jiné učitele?

—————

Moje láska k lesu.

25.08.2021 14:31

Jsou dny, kdy mám všeho plné zuby. Takové ty dny, kdy ráno vstanu a mám pocit, že jsem unavená, jako bych nespala. Protože nechci na okolí vrčet a bručet, většinou si musím někde dobít baterky. Na dobíjení baterek je pro mne nejlepší les. Jakmile vejdu mezi stromy, mám pocit, jako by mě objaly větve a jemným pohlazením ze mě sejmuly starosti. Nadechnu se a najednou je všechno zase krásné. Do lesa se chodím kochat. Miluju stromy, lesní trávu a palouky, miluju jak krásně to v lese voní. Ač nemám ráda brouky, v lese se mi líbí i takoví ti velcí černí lesklí brouci (říkám jim Májka, ale nevím, jestli to je opravdu Májka), dokonce i mraveniště vydržím pozorovat dlouho. Les je prostě super. Pokud rostou houby, je to ještě lepší. I když já houby neumím hledat, z legrace vždycky říkám, že na mne by musela houba zakukat, abych ji viděla. Dneska jsem hned po vkročení do lesa objevovala samé pýchavky. Bylo to jako kdyby les někdo zaklel do pýchavkového království. Celý les byl porytý od divočáků, takže jsem klopýtala zrytou půdou, všude ostružiní -omotalo mi nohy tak, že jsem si říkala, že mě ten les snad dneska nechce. A pak jsem to uviděla. Srdce lesa. Les mi dal najevo, že jsem v něm vítána,. a že moji lásku k němu vnímá. Tohle srdce lesa jsem si musela vzít domů - vždycky když mi bude ouvej mi připomene, že je na světě místo, kde je prostě krásně. Můj les.

—————


Střelba na sídlišti

Bydlím v klidné části na okraji města. Tedy doposud celkem klidné- konec města a rovná silnice svádí některé řidiče k rychlé jízdě,a kdo to tu nezná, a nečeká křižovatku, je občas nemile překvapen a bourá. Ale převážně BUM!, rána a pomačkané plechy, nic víc. Také na sousedství nemocnice jsem si zvykla. Houkání sanitek nás tak už neruší, je to zvuk, který čekáme. A tak si tu v poklidu žiju už skoro 30 let. Jenže blízkost Prahy a pole, které asi připadalo devenloperům nevyužité i sem přivedly stavaře a vyrostlo tu o pár paneláků navíc. A tím i spousta nových lidí. A tak se v naší bezpečné klidné čtvrti včera střílelo, pár ran z pistole, houkačky, sanitky, hasiči, policie a...koroner.. A tak mám pocit, že s nově přistěhovavšími se lidmi klid skončil. Přiznám se, že jsem pak večer měla strach jít po tmě vynést koš a dnes jsem objednala pro dcery baterky s paralyzérem, abych neměla takový strach, až se po tmě budou vracet z práce domů. Bezpečně se ale asi dlouho cítit nebudu.Jak to je s bezpečností ve vašem městě?


Požár

Život není vždycky fér, a ve vteřině se může změnit úplně všechno. Myslela jsem když jsem vstávala, jaký je dnešek krásný den,a těšila jsem se, jak vám tu napíšu něco krásného, nebo pozitivního. Ve vteřině jsem ale byla úplně jinde - v noci, nebo tedy spíš k ránu mé dceři a její kamarádce vyhořel byt. Shořelo úplně všechno - vlastně stihly holky z bytu vynést jen to co měly na sobě a psa. Zatím nevíme, proč hořelo - jestli od závady na elektrice,nebo jestli kamna, komín - byl to takový fofr, že musíme počkat na zprávu od hasičů. A já jako máma jsem z toho možná v ještě větším šoku než dcera. A tak pokud máte pocit, že se vám nedaří všechno jak si představujete, rozhlédněte se kolem sebe - vždyť ono to zas tak špatné není, že? Přeju vám všem krásný den. Já doufám, že i u nás bude líp. Po odražení ze dna se dá totiž jít jen nahoru..


První jarní den,a den štěstí

Tak jsem se dočkala, je první jarní den. A taky je dnes mezinárodní den štěstí. Takže jdo chce začít nějakou novou životní etapu, nebo se k něčemu rozhodnout, zkuste to. Na jaro se těším vždycky opravdu moc. Zima je pro mě jen nutné zlo a taková čekárna na jaro. Miluji když se začne zelenat jarní tráva . je tak svěží a krásná. Mám strašně ráda i pampelišky. Zahrádkáři mi asi moc za pravdu nedají,ale z mého pohledu jsou nádherné. Jako malá sluníčka, co popadala do trávy. A já nikdy neodolám a alespoň malý věneček si z nich udělám. V tu chvíli jsem jako malá holka a vůbec mi nevadí, že od pampelišek budu mít špinavé prsty. Taky začínají kvést stromy - to je nádhera, nad kterou se tají dech. Vždycky si říkám, že tu nádheru mohla příroda nechat na trochu delší dobu. A tak se procházím a nasávám tu krásu a ty vůně kolem a jsem opravdu šťastná. Užijte si dnešní jarní -šťastný den co nejlépe. Ať se vám všechno daří podle vašich představ -prostě -buďte v pohodě ..

Foto zdroj: pexels.com Tomáš Kouba


O dětských knížkách

Narazila jsem při brouzdání po internetu na ofocený obrázek stránky z knížky. A tak nějak mi vyrazil dech. Myslela jsem že po knážce O krtkovi, který chtěl vědět,kdo se mu vykakal na hlavu už mne nepřekvapí nic. Překvapilo.A pořádně. nejsem žádný poritámn,a s dětmi jsem i o sexu mluvila otevřeně,ale podávala jsem jim jen informace, které jsem předpokládala, že v jejich věku stačí. A bylo to vždyckly v pohodě. Když jsem viděla ale list z knížky, tak si říkám - je tohle fakt potřeba: nestačí info od maminky? Musí děti mít na takovéhle věci knížky: Ano, vždycky byly knihy pro pubertální děti, jak se vyznat ve vlastním těle a asexualitě.Ale puberťáci se prostě stydí. Nějak si neumím představit, že bych tuhle knížku šla číst dětem na dobrou noc. Zlatý Kája Mařík, a Honzíkova cesta..Koupili byste tuhle knížku svým dětem?: jaký na tohle téma knih pro děti máte názor (myslím tuhle erotickou, nebo O krtkovi a hovínkách, případně o prdění kdo si prdnul u dvora a podobné...)


Oslavy Sametové revoluce

Oslavy Sametové revoluce jsou za námi. Byla jsem v Praze a ta atmosféra byla báječná. I když přiznávám, že z toho velikého davu jsem byla trošku unavená. Přesto když slyšíte zpívat hymnu a Motlitbu pro Martu tolik lidí, až vás z toho zamrazí. je to nádhera. Když jsem před 30 lety studovala 2. ročník VŠ, vůbec mne nenapadlo, čeho budu svědkem. Tehdy jsem měla malinkou dcerku,takže jsem na demonstraci nejela, i když mne spolužáci zvali. Bylo mi úzko, když jsem zjistila co se na Národní třídě stalo - mezi zmlácenými bylo i spousta mých spolužáků. Jsem ráda, že tehdy se povedlo to, co nikdo netušil a čemu se nám ani nechtělo věřit - padl režim. jestli je to dnes lepší, nebo horší nebudu polemizovat, ani se mi nechce zaplétat se do nějakých politických diskuzí. Jsem ráda, že jsme se mohli včera demokraticky sejít a zavzpomínat, co bylo kdysi.A doufat, že bude líp ... (obrázek zdroj : megapixel.cz)


A přece kvete...

Musím se pochlubit svým "zahradnickým" úspěchem. Před 2 lety jsem dostala od syna nádhernou květinu - Phalaenopsis s modrými květy. Bylo mi jasné, že jsou dobarvené, ale jako milovnici všeho modrého mi to udělalo i tak velkou radost. Po čase květy odkvetly, a šlus. Kytka se tvářila jako by nic. O tom, že žije svědčily jen krásně zelené listy -těm se dařilo. Jinak ani kvítek. Prostě si ze mě dělala legraci. Letos už jsem nevydržela a při zalévání jsem kytce pohrozila vyhazovem. Nekveteš, tak holka půjdeš! A ejhle, výhružka se neminula účinkem a objevil se šlahoun s poupaty. Čekala jsem , jaká bude barva -díky dobarvení jsem netušila, jakou budou květy mít barvu. Jsou krásně růžovo-fialové. Tak mám radost.


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: