Blog

Umíte se radovat i z maličkostí?

15.05.2023 14:15

Jak jste se měli o víkendu? Počasí nebylo úplně špatné, tak jsme byli venku. Vnuk miluje koně, tak se byl svézt na malých konících. Byl šťastný. Na dětech je nádherně vidět, jak se radují a jak jsou šťastné i z obyčejných věcí. Někdy bychom si to měli připomínat a zkusit se zase radovat z maličkostí - tak jako děti. Každý den se nám pak bude zdát příjemnější a pohodovější. Nemusí to být nic velkého - třeba radost z toho, že před domem rozkvetl voňavý šeřík. Nedávno jsem si uvědomila, že podléhám náladám, které se na nás hrnou z médií. Tak jsem si začala každý večer psát 3 drobnosti, které mi udělaly přes den radost. A když se podívám zpětně na minulý týden, najednou vidím, kolik radostí jsem přehlížela. A co vy? Jste optimisti, nebo spíš pesimisti? Umíte se radovat z maličkostí, nebo vás dokážou otrávit nepříjemnosti kolem vás, a to hezké nevidíte? Tak upřímně - jak na tom jste?

—————

Bojíte se zubaře?

28.04.2023 09:17

Tak jsem si "zpříjemnila" pátek - hned po ránu na 7 h jsem si zaskočila k zubaři. Večer se ozvalo při večeři slabé "křup" a půl zubu v čudu. Protože díra v zubu byla jako vrata, a jazyk o ni zatrhával, musela jsem to řešit rychle. Taky to trochu bolí, to přiznávám, a hlavně jsem se bála, že během prodlouženého víkendu se bolest bude stupňovat anebo se zub odlomí úplně a bude muset ven. A to nechci. No, ale přiznávám, že od večera, když jsem si uvědomila, že musím k zubaři jsem měla tlak a tep dost zvýšený. Bojím se. K zubaři chodím, to jo, ale strachu jsem se nikdy úplně nezbavila. A co vy? Jak to máte se zubařem? Postihl vás nedostatek zubařů, nebo máte ve svém okolí nějakého šikovného? A co strach? Bojíte se, a nechodíte pro jistotu ani na "preventivky", a jdete až když zub bolí k nevydržení na pohotovost? Nebo strach ze zubařů nemáte vůbec?

 

diskuze na facebooku je zde: bojíte se zubaře?

 

 

 

—————

Změna času - nezapomeňte si posunout hodinky na letní čas

25.03.2023 10:17

Nezapomeňte! V neděli 26. března 2023 začíná letní čas. Hodinová ručička ve 2:00 přeskočí na 3:00. Já nevím jak vy, ale tyhle posuny mě vždycky celkem vykolejí. Týden a víc mi trvá, než se "přehodím". A to ani nemluvím, jaké potíže s tímhle časovým posunem mají miminka a staří lidé. Už aby to skončilo. Teda oni se v Bruselu už dohodli, že tenhle posun není k ničemu, a že to lidem dělá celkem zle. Takže se rozhodli, že čas bude jen jeden. Jen se bohužel od té doby už asi 5 let nemohou rozhodnout, jestli nám zůstane letní nebo zimní čas. Takže Posunujéééém! A co vy? jak tyhle změny zvládáte?

 

—————

Jak mi vytekla pračka...

17.03.2023 15:46

A jen tak pro pobavení. Takhle to vypadá, když nedáte hadici od pračky do vany. To se mi stalo včera podruhé, poprvé před 25 lety. Tehdy jsem si řekla, že už nikdy to nechci zažít, a skoro až hystericky jsem hlídala hadici ve vaně při každém praní. Bohužel máme tak udělanou koupelnu, že mi nejde zapojit odtoková hadice do odpadu. No a včera jsem se nějak zapomněla. Byla jsem unavená, a nesoustředěná. Voda byla skoro všude, vytopený sklep pod námi.. Prvotní šok velký, nejdřív jsme vytřeli několik kbelíků, fotka je z chvíle kdy už byla katastrofa skoro zažehnána. ještě že syn to vzal za mně, a já jen uklidila nakonec .. Uf.

 

—————

Všechno nejlepší k MDŽ

08.03.2023 10:18

Všechno nejlepší k MDŽ, milé ženy. A hlavně, buďte v pohodě. Přeju vám krásný den. O tom, jak jsme skvělé dnes budeme číst v každém emailu, a na každé stránce, A ona je to pravda, tak si to dobře pamatujte. Nestyďte se za svoje chyby a "vady" -díky nim jsme jedinečné. Vnímáme je my, naše okolí je neřeší. Jsme prostě krásné takové, jaké jsme. Tak si dnes dopřejte trochu toho rozmazlování -těla i duše. Třeba dortíkem, dobrou večeří, nebo posezení u seriálu se skleničkou sektu. Prostě se dnes nechte hýčkat a rozmazlovat. zasloužíte si to.

—————

A přece kvete...

15.02.2023 15:42

Musím se pochlubit svým "zahradnickým" úspěchem. Před 2 lety jsem dostala od syna nádhernou květinu - Phalaenopsis s modrými květy. Bylo mi jasné, že jsou dobarvené, ale jako milovnici všeho modrého mi to udělalo i tak velkou radost. Po čase květy odkvetly, a šlus. Kytka se tvářila jako by nic. O tom, že žije svědčily jen krásně zelené listy -těm se dařilo. Jinak ani kvítek. Prostě si ze mě dělala legraci. Letos už jsem nevydržela a při zalévání jsem kytce pohrozila vyhazovem. Nekveteš, tak holka půjdeš! A ejhle, výhružka se neminula účinkem a objevil se šlahoun s poupaty. Čekala jsem , jaká bude barva -díky dobarvení jsem netušila, jakou budou květy mít barvu. Jsou krásně růžovo-fialové. Tak mám radost.

 

—————

Black Friday...

25.11.2022 19:01
Víkend je před námi, tak vám chci popřát hezký pátek. I když ten dnešní mi teda leze pěkně na nervy.
 
Chápu, že slevy jsou slevy, ale už víc než týden mi chodí nabídky emailem, všechno supervýhodné superslevy. U některých eshopů přijde email každý den, a věřím, že ještě týden budou nabídky chodit.
 
Takže už jsem na "předmět emailu Black Friday" opravdu celkem naštvaná, leze mi na nervy.
 
Obzvláště, když si u některého zboží cenu hlídám, a vím, že před slevou cena stoupla a teď ji mega výhodně nabízejí za tu původní. Nebo super seleva 3-5% mě taky baví ..
 
V Americe mají tenhle den opravdu jeden, a zboží tam zlevní i o 80%, proto tam na něj lidé tak čekají. Naše česká povaha tenhle den ale povýšila.. A tak se ptám -mám to tak jen já? Nebo vás ty tisíce emailů taky štvou?
 
Využíváte Black Friday a čekáte na něj s nákupy?
 
foto zdroj.iStock

 

—————

Tichá spolubydlící...

06.10.2022 15:35

Vážení přátelé, dovolte, abych vám představila svou spolubydlíví. Je hnědá, malá a bydlí tu se mnou tiše 35 let, aniž bych to věděla. Protože mi začaly hořet staré dráty v kuchyni, můj muž ( má zkoušky jako elektrikář a umí to - to jen pro pořádek) mi začal dráty měnit. Ty staré byly nevyhovující, nepočítalo se kdysi s tolika spotřebiči. A když už ty dráty tahá, rozhodl se vyměnit mi drát i k pračce u zásuvky. pro jistotu. Vylezl na štafle, sundal vrchní kryt u jádra a začal tahat kabel. A ejhle. Vykutálel se na něj poklad 35 let skrytý mezi kabely. Lahev Kozla 12 stupńového, socialistická cena 4.70 Kčs. Rozesmálo mě to, dělníci se s tím při stavbě paneláku prostě nepárali. Tak vám svou spolubydlící představuji. Dýchla na mě nostalgie - v těchto lahvích jsme nosili tatínkovi pivo z obchodu k obědu :-D

—————

Zasadit strom může každý i doma od počítače - stačí pár kliknutí a je to..

05.10.2022 15:29

Dneska jsem objevila super stránku. Jmenuje se Sázíme Česko. Pouhými několika kliknutími můžete nechat zasadit strom. Doma od počítače. To je prostě super. Dostanete pak certifikát, a podle sebe můžu říct, že budete mít dobrý pocit. Já chodím strašně ráda do lesa. Stromy mě mezi sebe přivítají, a je mi nádherně. Čerpám z lesa spoustu energie. A nejen z lesa, ale třeba i ze staré lípy na náměstí, nebo z jabloně, která na jaře nádherně kvete, v létě poskytne stín a na podzim výborná jablíčka. Jako teenager jsem zasadila hodně stromů - chodili jsme se školou na brigádu do lesa sázet stromky, a i sama za sebe jsem chodila obnovovat les třeba po velkém větru. je to potřeba. Až mi srdce usedalo, když jsem viděla, jak vypadá příroda po požáru v Českém Švýcarsku. Zdraví ale teď neslouží tak, abych se vydala stromky sázet. Proto mi udělalo radost, že je tu někdo, kdo zasadí stromek za mě. A za skvělou cenu - jeden stromek 69 Kč. To myslím může dát každý z nás. Pro svůj dobrý pocit a přírodu, ve které si naše děti a vnoučata mohou dojít na houby do lesa, jako my. Tak co, kdo do toho půjde taky?

Všechno o akci najdete zde: Sázíme Česko

 

—————

Tak už slavím 18 výročí společného života s mým mužem... to to letí ..

02.10.2022 16:36

Jak jste se měli o víkendu? Já báječně. Slavíme s mužem 18 let výročí společného života. Tedy my se známe asi 32 let, ale 14 let jsme spolu jen kamarádili, a pak tak nějak jsme zjistili, že bez sebe nemůžeme být. Když jsem ho viděla poprvé, přišla jsem k nim na návštěvu na kafe - bydleli jako sousedi na stejné chodbě v paneláku, kam jsme se nastěhovali. Moc se mi líbil, ale přišlo mi, že je hrozně zamračený a bručoun. Pak jsme se ale celkem skamarádili a vždycky jsme si měli spolu o čem povídat. Pak se se ženou rozvedli a odstěhovali, na kafe ale chodil stále a rád. Pak jsem se rozvedla i já a bylo to dost bolavé. A on se objevil, nastavil mi rameno k vyplakání a opoře. Tak trochu jako princ na bílém koni -a už mě zachraňuje a ochraňuje 18 let. Dostala jsem dort. A co vy? Pamatujete si na první setkání s vaším partnerem? Přeskočila jiskra hned, nebo vám to taky chvíli trvalo? Jak jste spolu s vaším protějškem dlouho? Pochlubte se :-) .

—————


Střelba na sídlišti

Bydlím v klidné části na okraji města. Tedy doposud celkem klidné- konec města a rovná silnice svádí některé řidiče k rychlé jízdě,a kdo to tu nezná, a nečeká křižovatku, je občas nemile překvapen a bourá. Ale převážně BUM!, rána a pomačkané plechy, nic víc. Také na sousedství nemocnice jsem si zvykla. Houkání sanitek nás tak už neruší, je to zvuk, který čekáme. A tak si tu v poklidu žiju už skoro 30 let. Jenže blízkost Prahy a pole, které asi připadalo devenloperům nevyužité i sem přivedly stavaře a vyrostlo tu o pár paneláků navíc. A tím i spousta nových lidí. A tak se v naší bezpečné klidné čtvrti včera střílelo, pár ran z pistole, houkačky, sanitky, hasiči, policie a...koroner.. A tak mám pocit, že s nově přistěhovavšími se lidmi klid skončil. Přiznám se, že jsem pak večer měla strach jít po tmě vynést koš a dnes jsem objednala pro dcery baterky s paralyzérem, abych neměla takový strach, až se po tmě budou vracet z práce domů. Bezpečně se ale asi dlouho cítit nebudu.Jak to je s bezpečností ve vašem městě?


Požár

Život není vždycky fér, a ve vteřině se může změnit úplně všechno. Myslela jsem když jsem vstávala, jaký je dnešek krásný den,a těšila jsem se, jak vám tu napíšu něco krásného, nebo pozitivního. Ve vteřině jsem ale byla úplně jinde - v noci, nebo tedy spíš k ránu mé dceři a její kamarádce vyhořel byt. Shořelo úplně všechno - vlastně stihly holky z bytu vynést jen to co měly na sobě a psa. Zatím nevíme, proč hořelo - jestli od závady na elektrice,nebo jestli kamna, komín - byl to takový fofr, že musíme počkat na zprávu od hasičů. A já jako máma jsem z toho možná v ještě větším šoku než dcera. A tak pokud máte pocit, že se vám nedaří všechno jak si představujete, rozhlédněte se kolem sebe - vždyť ono to zas tak špatné není, že? Přeju vám všem krásný den. Já doufám, že i u nás bude líp. Po odražení ze dna se dá totiž jít jen nahoru..


První jarní den,a den štěstí

Tak jsem se dočkala, je první jarní den. A taky je dnes mezinárodní den štěstí. Takže jdo chce začít nějakou novou životní etapu, nebo se k něčemu rozhodnout, zkuste to. Na jaro se těším vždycky opravdu moc. Zima je pro mě jen nutné zlo a taková čekárna na jaro. Miluji když se začne zelenat jarní tráva . je tak svěží a krásná. Mám strašně ráda i pampelišky. Zahrádkáři mi asi moc za pravdu nedají,ale z mého pohledu jsou nádherné. Jako malá sluníčka, co popadala do trávy. A já nikdy neodolám a alespoň malý věneček si z nich udělám. V tu chvíli jsem jako malá holka a vůbec mi nevadí, že od pampelišek budu mít špinavé prsty. Taky začínají kvést stromy - to je nádhera, nad kterou se tají dech. Vždycky si říkám, že tu nádheru mohla příroda nechat na trochu delší dobu. A tak se procházím a nasávám tu krásu a ty vůně kolem a jsem opravdu šťastná. Užijte si dnešní jarní -šťastný den co nejlépe. Ať se vám všechno daří podle vašich představ -prostě -buďte v pohodě ..

Foto zdroj: pexels.com Tomáš Kouba


O dětských knížkách

Narazila jsem při brouzdání po internetu na ofocený obrázek stránky z knížky. A tak nějak mi vyrazil dech. Myslela jsem že po knážce O krtkovi, který chtěl vědět,kdo se mu vykakal na hlavu už mne nepřekvapí nic. Překvapilo.A pořádně. nejsem žádný poritámn,a s dětmi jsem i o sexu mluvila otevřeně,ale podávala jsem jim jen informace, které jsem předpokládala, že v jejich věku stačí. A bylo to vždyckly v pohodě. Když jsem viděla ale list z knížky, tak si říkám - je tohle fakt potřeba: nestačí info od maminky? Musí děti mít na takovéhle věci knížky: Ano, vždycky byly knihy pro pubertální děti, jak se vyznat ve vlastním těle a asexualitě.Ale puberťáci se prostě stydí. Nějak si neumím představit, že bych tuhle knížku šla číst dětem na dobrou noc. Zlatý Kája Mařík, a Honzíkova cesta..Koupili byste tuhle knížku svým dětem?: jaký na tohle téma knih pro děti máte názor (myslím tuhle erotickou, nebo O krtkovi a hovínkách, případně o prdění kdo si prdnul u dvora a podobné...)


Oslavy Sametové revoluce

Oslavy Sametové revoluce jsou za námi. Byla jsem v Praze a ta atmosféra byla báječná. I když přiznávám, že z toho velikého davu jsem byla trošku unavená. Přesto když slyšíte zpívat hymnu a Motlitbu pro Martu tolik lidí, až vás z toho zamrazí. je to nádhera. Když jsem před 30 lety studovala 2. ročník VŠ, vůbec mne nenapadlo, čeho budu svědkem. Tehdy jsem měla malinkou dcerku,takže jsem na demonstraci nejela, i když mne spolužáci zvali. Bylo mi úzko, když jsem zjistila co se na Národní třídě stalo - mezi zmlácenými bylo i spousta mých spolužáků. Jsem ráda, že tehdy se povedlo to, co nikdo netušil a čemu se nám ani nechtělo věřit - padl režim. jestli je to dnes lepší, nebo horší nebudu polemizovat, ani se mi nechce zaplétat se do nějakých politických diskuzí. Jsem ráda, že jsme se mohli včera demokraticky sejít a zavzpomínat, co bylo kdysi.A doufat, že bude líp ... (obrázek zdroj : megapixel.cz)


A přece kvete...

Musím se pochlubit svým "zahradnickým" úspěchem. Před 2 lety jsem dostala od syna nádhernou květinu - Phalaenopsis s modrými květy. Bylo mi jasné, že jsou dobarvené, ale jako milovnici všeho modrého mi to udělalo i tak velkou radost. Po čase květy odkvetly, a šlus. Kytka se tvářila jako by nic. O tom, že žije svědčily jen krásně zelené listy -těm se dařilo. Jinak ani kvítek. Prostě si ze mě dělala legraci. Letos už jsem nevydržela a při zalévání jsem kytce pohrozila vyhazovem. Nekveteš, tak holka půjdeš! A ejhle, výhružka se neminula účinkem a objevil se šlahoun s poupaty. Čekala jsem , jaká bude barva -díky dobarvení jsem netušila, jakou budou květy mít barvu. Jsou krásně růžovo-fialové. Tak mám radost.


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: