Blog

Telefony a telefonní budky.

07.03.2024 14:12

Psal se březen 1876, kdy Alexander Graham Bell obdržel patent na telefon. Historicky první telefonní budka se v českých ulicích objevila v roce 1911, třicet let po zavedení prvních telefonních linek. Stála na pražském Staroměstském náměstí. Největší rozmach zažily telefonní automaty v éře socialismu, kdy doma telefony často nebyly. V Čechách byly první telefonní linky sice zavedeny v roce 1881 a o rok později pak byla v Praze zprovozněna první veřejná ústředna, dostupnější telefonování ale bylo až z veřejných telefonních budek. Na pevnou linku se v socialismu čekalo dlouho, takže jsme chodili volat do budek. Jako malá si pamatuji, že jsem chodila s maminkou volat do hovorny na poště. Byla to taková polstrovaná minimístnůstka, kde byl telefon, na který poštovní úřednice spojila hovor. Ještě když jsem měla děti malé jsem chodila rodičům volat z telefonních budek a automatů, protože telefon jsme dostali až po 5 letech v pořadníku. Postupně se telefony rozšířily, přišla éra mobilů a dnes už budky nejsou nikde. Z poslední budky v Česku nezavolal nikdo dva roky, proto roku 2021 dosloužila. Dnes už si bez mobilu neumíme den představit, a naše děti a vnoučata nechápou, jak jsme mohli vydržet netelefonovat. Já vždycky odpovím - snadno, protože budka byla daleko a stály se často před ní fronty. v kapse zásobu korunových mincí a šli jsme telefonovat. V čem to bylo lepší? Lidé byli šťastní, když slyšeli toho, komu volali. Horší to bylo v tom, když jste potřebovali sanitku, nebo hasiče. V tom je mobil nenahraditelný -můžete volat kdykoliv odkudkoliv. Tak co.. je tu někdo kdo volal z hovorny z pošty, nebo stál frontu před budkou a chodil z ní telefonovat?

—————

Reklama.

29.11.2023 16:43

O dnešním příspěvku přemýšlím skoro celý den. Tedy jestli ho napsat, nebo ne. Hele, ale fakt musím. nějak mi to připadá, že jsme generace a století reklam. Tolik reklam, jako je u nás snad nikde ani nemůžou mít. Už i ve zprávách jsou reklamy, dokonce při hokeji během utkání (komerční přestávky) , o filmech ani nemluvě. Reklam je tam snad víc než filmu. Vadí mi to, ne že ne. Ale některé reklamy jsou i vtipné, některé poradí -ty si klidně shlédnu. A některé jsou tak divné, že si říkám "Proboha, kdo tohle mohl vymyslet!". Jsou reklamy, které mi připadají trapné a šílené. Jako třeba reklama, která mě přivedla k napsání tohoto příspěvku. Chlapec přichází domů, a nepříliš dobře zpívá o tom, jak má skvělou rodinu. To možná má, ale fakt jako přijde domů, a strýc se ho ptá, kdy bude promovat ( když tam bydlí, tak to neví?), teta mu hledá dívku na seznamce a maminka se ho ptá na plodnost? Fakt jako bych měla přijít domů, a máma by se mě zeptala, jestli jsem plodná? Pro mě je tohle nejvíc mimoňská reklama. Tak se ptám, která reklama je podle vašeho vkusu ta nejhorší? A která zas třeba ta nejlepší? Já i po létech mám ráda reklamu na Kofolu "Zahnutý zuby nahoru" -patří k vánocům. A ještě mě baví pes "Ftefan"...

 

reklama se psem je zde: pes "Ftefan"

—————

Vánoční výzdoba

22.11.2023 16:39

Dneska jsem v obchodě viděla krásnou vánoční dekoraci - malou vesničku. Kolem ní stály děti a byly nadšené. Některé části byly pohyblivé, a mě se to docela líbilo. Mnohem víc se mi ale líbily ty rozzářené oči dětí. Vzpomněla jsem si na dětství, kdy jediné vánoční dekorace byl ozdobený smrk na náměstí, a vánoční baňky a řetězy ve výlohách -přesto jsme byly jako děti tou výzdobou fascinované, hlavně když nějaká ozdoba byla hodně třpytivá a neobvyklých tvarů. Když vidím tu výzdobu dnes, chtěla bych ji vidět znovu dětskýma očima.

 

—————

Večerníčky...

04.10.2023 14:30

Dneska nahodím téma večerníčky (a krátké pohádky). Nějak si nemůžu pomoct, ale ty staré se mi líbí víc, než ty moderní. Myslím si, že některé dnešní animované pohádky mají tak moderní styl kresby a animace, že se mi vůbec nelíbí. Jasně, Maxipes Fík například byl taky jiný než ostatní večerníčky té doby. Ale byl tak milý a tak skvěle nadabovaný, že ho všichni začali mít rádi. Mám prostě ráda laskavé a milé pohádky. A s chutí se na ně podívám i dnes. Rumcajs, Amálka, Maková panenka, Broučci, Pohádky ovčí babičky, Křemílek a Vochomůrka a další. Naprostá pecka, která se vymyká všem ostatním večerníčkům jsou Krkonošské pohádky. Ty jsou prostě tak úžasné, že je má rád snad každý. A co vy? Jaký večerníček je váš oblíbený? Líbí se vám víc ty starší, nebo jste zastánci těch novějších?

—————

Svatováclavské slavnosti v Brandýse nad Labem

28.09.2023 17:43

Protože jsem z Brandýsa, musím vám , kdo jste zdaleka, ukázat alespoň trošku Národní Svatováclavskou pouť. Jasně, v televizi běží vždycky přenos, ale to není ono. Ta atmosféra je velmi povznášející (i pro nevěřící). Alespoň jednou za život by měl každý Čech vidět Paládium, sledovat jak ho nesou. Já třeba mám ráda když se rozezní všechny zvony ve Staré Boleslavi a okolí. No, a pak už je to po bohoslužbách o komerci - stánky, kolotoče, houpačky -prostě spousta atrakcí, ze kterých se mi dělá špatně už jen když u nich stojím :-D. Až si říkám, kam v té touze po adrenalinu zajdeme -některé jsou fakt celkem děsivé.

—————

Dobročinná sbírka na Martínka

27.09.2023 13:16

Nedá mi to, abych se nezmínila. Republikou v poslední době hýbe sbírka na malého Martínka. Vybrala se celá částka a já jsem opravdu hrdá, že náš národ když chce, dokáže se spojit. Není to poprvé, před nedávnem to byla sbírka na léčbu malého Maxíka a dětí s nemocí jako měl on. Tam ta částka byla ale o mnoho nižší. Takhle velká solidarita už tu kdysi byla, po sametové revoluci, když se sbíralo na Konto Míša - na gama nůž. Byla to tehdy největší sbírka v dějinách, a Míšovi prodloužil přístroj život o celých 26 let. A samozřejmě po něm i spoustě dalších lidí. Je prima, že lidé dokáží být pořád ještě lidští a empatičtí. Částka se vybrala velmi rychle i díky pomoci některých lidí jako Nikol Leitgeb, která národ vyburcovala k solidaritě. Někdo přispěl víc, někdo stovku, ale povedlo se. A tak by to mělo být. Když je zle, pomůžeme. Je tu mezi vámi někdo, kdo přispěl? Nebo kdo přispívá na nějakou jinou charitu - dobrý anděl, ale třeba i Ježíškova vnoučata a podobně? Já jsem na Martínka taky malinko přispěla, jako máma 4 dětí jsem zoufalství rodičů naprosto chápala. Chápu ale i pojišťovnu, která prostě v některých případech nemůže pomoct, protože částka je tak vysoká, že by zase jiní pojištěnci neměli možnost využít zdravotní péči. Ta pokladna prostě není bezedná, a příspěvky mají svá jasně daná pravidla. Já pravidelně posílám dáreček na Ježíškův Strom splněných přání? A co vy? Přispíváte někam, nebo ze zásady ne? Prosím jen normální komentáře bez nadávek a politiky.. (diskuze je na facebooku)

 

—————

Ježci na podzim

23.09.2023 12:57

Na zahradě a ve městech se teď na podzim budou ukazovat často ježci, hledající potravu, aby se najedli před zazimováním. ŽÁDNÉ MLÉKO PROSÍM… Pokud ježečka uvidíte na své zahradě, dejte mu jídlo pro ně vhodné (nesolené syrové maso, např. mleté maso, miluji i kočičí žrádlo, ale ne ryby) a potřebuje vodu. Prosím, nedávejte mu mléko, které by způsobilo žaludeční potíže a mohl by zemřít. Prosím, nepoužívejte insekticidy ani pasti. Ježek je neškodný a pomáhá vám na zahradě, protože se živí hmyzem, který napadá vaši zeleninu. Ježeček je ohrožený druh, z přírody mizí, pomozte jim zůstat naživu. A ještě malé upozornění -pokud ježka budete obdivovat spolu s dětmi, nesahejte na něj bez rukavic. Nejenže píchá, ale může mít i blešky - a má i ostré zoubky!

—————

V cukrárně .... cukroví za odměnu

21.09.2023 12:06

Včera jsem měla trochu náročný den. Znáte to, běhání po doktorech a úřadech - všude čekáte -nakonec to nedopadne jak chcete.. Prostě divný den. Naštěstí je místo, kde se mi nálada vždycky zlepší. Miluju cukroví, a miluju cukrárny. Když jsem byla malá, maminka pracovala nějakou dobu ve výrobně cukroví. Když jsme k ní šly se ségrou pro něco s tatínkem, nechala nás olizovat misky od krému, a všechno všude vonělo. Nádherně cukrovím voněla i maminka. No a když jsme šli do cukrárny, milovala jsem stát před vitrínou a vybírat si, které cukroví bude to nejlepší. To mi zůstalo dodnes. Miluju to vybírání si u vitríny. Chuť samozřejmě taky, ale ten výběr, s tou představou jak které cukroví chutná mě prostě baví. A jedna z největších nočních můr? Jdu do cukrárny a mají zavřeno, nebo prázdné vitríny. A když jsou plné, nemám sebou peníze. Fakt hnusná noční můra pro někoho, kdo miluje cukroví. Máte taky nějaké místo, které vám zvedne náladu?

—————

Staré injekční stříkačky..Pamatujete?

18.09.2023 11:55

Tak jsem při brouzdání internetem narazila na tenhle obrázek -no, řeknu vám, že jsem se úplně orosila. Dodnes si pamatuju ten zvuk, kdy jsem jako malá čekala na píchnutí penicilínu, nebo pendeponu, a sestra začala skládat dohromady injekci. Zlověstné cvakání a ta doba čekání mě děsily. Častým sterilizováním byly ty široké jehly tupé, takže to dost bolelo. Často jsem píchání i obrečela - hlavně, když se jehla ucpala -takže vyměnit a píchnout znovu. Měli jsme na středisku celkem drsnou sestřičku (jmenovala se Fejfarová a nadosmrti na ni nezapomenu) - když jsme stáhli půlku ve strachu z píchnutí -lup, plácla nás po zadku ... Brrrr.. Jak já jsem ráda, že dnešní jehly jsou slabé a ostré. Mám tu nějaké pamětníky?

 

—————

Food Festival u nás v Brandýse

09.09.2023 16:04

 

U nás v Brandýse je dneska Food Festival. Spousta stánků s dobrotami. Já miluju sladké, takže za mě jasně - makronky a další podobné mlsky. Nejradši bych ochutnala od všeho trošku, ono to krásně voní i vypadá.
Jen po zkušenosti z mládí a pouti u babičky, kdy jsem ochutnala fakt všechno, a bylo mi zle, jako tomu psovi , co v Pejskovi a Kočičce snědl ten dort, si dávám pozor na to, co jím...
Prostě moc věcí, i když strašně moc dobrých, smíchat není dobré.
Jedno mě ale zaujalo. A to "Hmyzí stánek". Super název "Ochutnej, a nebuď srab" - já teda srab jsem. Hmyz je něco, co mi hlava prostě nedovolí ochutnat. Tak se ptám: Kdo z vás by nebyl srab a šel do ochutnání? A kdo ani za nic? Tak schválně...
#foodfestival #spoustadobrot #jídlo #foodfestivalbrandysnadlabem #dobroty #pochutnejsi #hmyzídobroty #hmyznataliri #dejsihmyznebudsrab

—————


Střelba na sídlišti

Bydlím v klidné části na okraji města. Tedy doposud celkem klidné- konec města a rovná silnice svádí některé řidiče k rychlé jízdě,a kdo to tu nezná, a nečeká křižovatku, je občas nemile překvapen a bourá. Ale převážně BUM!, rána a pomačkané plechy, nic víc. Také na sousedství nemocnice jsem si zvykla. Houkání sanitek nás tak už neruší, je to zvuk, který čekáme. A tak si tu v poklidu žiju už skoro 30 let. Jenže blízkost Prahy a pole, které asi připadalo devenloperům nevyužité i sem přivedly stavaře a vyrostlo tu o pár paneláků navíc. A tím i spousta nových lidí. A tak se v naší bezpečné klidné čtvrti včera střílelo, pár ran z pistole, houkačky, sanitky, hasiči, policie a...koroner.. A tak mám pocit, že s nově přistěhovavšími se lidmi klid skončil. Přiznám se, že jsem pak večer měla strach jít po tmě vynést koš a dnes jsem objednala pro dcery baterky s paralyzérem, abych neměla takový strach, až se po tmě budou vracet z práce domů. Bezpečně se ale asi dlouho cítit nebudu.Jak to je s bezpečností ve vašem městě?


Požár

Život není vždycky fér, a ve vteřině se může změnit úplně všechno. Myslela jsem když jsem vstávala, jaký je dnešek krásný den,a těšila jsem se, jak vám tu napíšu něco krásného, nebo pozitivního. Ve vteřině jsem ale byla úplně jinde - v noci, nebo tedy spíš k ránu mé dceři a její kamarádce vyhořel byt. Shořelo úplně všechno - vlastně stihly holky z bytu vynést jen to co měly na sobě a psa. Zatím nevíme, proč hořelo - jestli od závady na elektrice,nebo jestli kamna, komín - byl to takový fofr, že musíme počkat na zprávu od hasičů. A já jako máma jsem z toho možná v ještě větším šoku než dcera. A tak pokud máte pocit, že se vám nedaří všechno jak si představujete, rozhlédněte se kolem sebe - vždyť ono to zas tak špatné není, že? Přeju vám všem krásný den. Já doufám, že i u nás bude líp. Po odražení ze dna se dá totiž jít jen nahoru..


První jarní den,a den štěstí

Tak jsem se dočkala, je první jarní den. A taky je dnes mezinárodní den štěstí. Takže jdo chce začít nějakou novou životní etapu, nebo se k něčemu rozhodnout, zkuste to. Na jaro se těším vždycky opravdu moc. Zima je pro mě jen nutné zlo a taková čekárna na jaro. Miluji když se začne zelenat jarní tráva . je tak svěží a krásná. Mám strašně ráda i pampelišky. Zahrádkáři mi asi moc za pravdu nedají,ale z mého pohledu jsou nádherné. Jako malá sluníčka, co popadala do trávy. A já nikdy neodolám a alespoň malý věneček si z nich udělám. V tu chvíli jsem jako malá holka a vůbec mi nevadí, že od pampelišek budu mít špinavé prsty. Taky začínají kvést stromy - to je nádhera, nad kterou se tají dech. Vždycky si říkám, že tu nádheru mohla příroda nechat na trochu delší dobu. A tak se procházím a nasávám tu krásu a ty vůně kolem a jsem opravdu šťastná. Užijte si dnešní jarní -šťastný den co nejlépe. Ať se vám všechno daří podle vašich představ -prostě -buďte v pohodě ..

Foto zdroj: pexels.com Tomáš Kouba


O dětských knížkách

Narazila jsem při brouzdání po internetu na ofocený obrázek stránky z knížky. A tak nějak mi vyrazil dech. Myslela jsem že po knážce O krtkovi, který chtěl vědět,kdo se mu vykakal na hlavu už mne nepřekvapí nic. Překvapilo.A pořádně. nejsem žádný poritámn,a s dětmi jsem i o sexu mluvila otevřeně,ale podávala jsem jim jen informace, které jsem předpokládala, že v jejich věku stačí. A bylo to vždyckly v pohodě. Když jsem viděla ale list z knížky, tak si říkám - je tohle fakt potřeba: nestačí info od maminky? Musí děti mít na takovéhle věci knížky: Ano, vždycky byly knihy pro pubertální děti, jak se vyznat ve vlastním těle a asexualitě.Ale puberťáci se prostě stydí. Nějak si neumím představit, že bych tuhle knížku šla číst dětem na dobrou noc. Zlatý Kája Mařík, a Honzíkova cesta..Koupili byste tuhle knížku svým dětem?: jaký na tohle téma knih pro děti máte názor (myslím tuhle erotickou, nebo O krtkovi a hovínkách, případně o prdění kdo si prdnul u dvora a podobné...)


Oslavy Sametové revoluce

Oslavy Sametové revoluce jsou za námi. Byla jsem v Praze a ta atmosféra byla báječná. I když přiznávám, že z toho velikého davu jsem byla trošku unavená. Přesto když slyšíte zpívat hymnu a Motlitbu pro Martu tolik lidí, až vás z toho zamrazí. je to nádhera. Když jsem před 30 lety studovala 2. ročník VŠ, vůbec mne nenapadlo, čeho budu svědkem. Tehdy jsem měla malinkou dcerku,takže jsem na demonstraci nejela, i když mne spolužáci zvali. Bylo mi úzko, když jsem zjistila co se na Národní třídě stalo - mezi zmlácenými bylo i spousta mých spolužáků. Jsem ráda, že tehdy se povedlo to, co nikdo netušil a čemu se nám ani nechtělo věřit - padl režim. jestli je to dnes lepší, nebo horší nebudu polemizovat, ani se mi nechce zaplétat se do nějakých politických diskuzí. Jsem ráda, že jsme se mohli včera demokraticky sejít a zavzpomínat, co bylo kdysi.A doufat, že bude líp ... (obrázek zdroj : megapixel.cz)


A přece kvete...

Musím se pochlubit svým "zahradnickým" úspěchem. Před 2 lety jsem dostala od syna nádhernou květinu - Phalaenopsis s modrými květy. Bylo mi jasné, že jsou dobarvené, ale jako milovnici všeho modrého mi to udělalo i tak velkou radost. Po čase květy odkvetly, a šlus. Kytka se tvářila jako by nic. O tom, že žije svědčily jen krásně zelené listy -těm se dařilo. Jinak ani kvítek. Prostě si ze mě dělala legraci. Letos už jsem nevydržela a při zalévání jsem kytce pohrozila vyhazovem. Nekveteš, tak holka půjdeš! A ejhle, výhružka se neminula účinkem a objevil se šlahoun s poupaty. Čekala jsem , jaká bude barva -díky dobarvení jsem netušila, jakou budou květy mít barvu. Jsou krásně růžovo-fialové. Tak mám radost.


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: